Dějiny výživy a stravování v českých zemích1945-1970
Kód: 0467846Detailní popis produktu
Publikace přináší celkový pohled na dějiny výživy a stravování od poválečné bídy a přísného přídělového systému až po velký rozmach české haute cuisine na konci šedesátých let. Autor se zaměřil jak na domácí vaření, tak stravování v restauracích i v jídelnách. Ukazuje, jak se utvářely ceny potravin a co lidé vnímali jako luxus. Zkoumá nejrůznější aspekty ovlivňující stravovací návyky a zaměřuje se i na dobovou propagaci zdravé výživy a na prosazování inspirací ze zahraničí. Problematiku zasazuje do širokého kontextu kulturních, sociálních, hospodářských, ale i politických dějin. Dozvíte se, jak se u nás konzumovalo velrybí maso, co rád jídal Antonín Zápotocký, jak se v padesátých letech přejmenovalo tournedos Rossini, jak se sháněla čočka a játra i jak se bojovalo proti obezitě.Doplňkové parametry
Kategorie: | Dějiny & fakta |
---|---|
Hmotnost: | 1.38 kg |
Autor: | Martin Franc |
Datum vydání: | 01/2025 |
Jazyk: | CZE |
Značka: | Academia |
Vazba: | Pevná bez přebalu lesklá |
ISBN: | 978-80-200-3605-6 |
Počet stran: | 736 |
POCKSBAL: | 0 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat hodnocení
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.